Bir diğer New Orleans günü olacağını sandığımız bu güne, radyoda program yapan spikerin konuşmasını  aniden kesip “bir saniye coni, o yağan kar mı ayol?!” demesi ile uyanma şerefine nail olduk. Spikere inanmayıp camdan olup biteni kendi gözleri ile görmek isteyen bilim insanı Duygu, spikerin aslında doğru söylediğini “hakikaten kar yağıyor” diyerek şaşkınlık içerisinde tescil ederken bendeniz gördüğü rüya ile ilgili belleğinde kalan son kırıntıları da yitirmekteydi..

Spiker ve Duygu’ya inanmayıp olup biteni kendi gözlerimle görmek üzere kalkıp camdan baktığımda ise -kimsenin duymayacağı şekilde- “hakikaten kar yağıyor” diyerek spiker ve Duygu’yu sessizce tescil ediyor, dürüstlüklerine duyduğum saygı, tereddütüm nedeniyle inceden hissettiğim utanca karışıyordu (bu sırada kar yağmaya devam ediyordu tabi). Neyse ki Dünya gezegeni sakinleri için sabahları böyle saçma sapan şeyler yaşamanın bir alışkanlık olduğunu biliyordum. Hemen bu gereksiz düşünceleri yatağın orada bir yere bırakarak dışarı çıktım.

Hakikaten kar yağıyordu (haha! şimdi utanma sırası sizde):

New Orleans sıcak ve nemli bir memleket. Dolayısıyla kar pek karşılaşılan bir doğa olayı değil. Son 60 yılda yağan dördüncü kar bu. Çoluk çocuk şaşkınlık içerisinde oradan oraya geziyordu haliyle.

Kar yağışının yarattığı şaşkınlık ve sevinç, fotoğraf makinesinin de fark edilmesi ile katmerleniyor gençler “abi bizi de çek n’olur” diye deliriyorlardı.

Türkiye’de, çocukken -hatta bir kaç kez artık çocuk filan değilken de- kar yağdığında naylon torbaları alıp ilk gördüğümüz yükseltiye çıktığımızı, karda yatıp yuvarlandığımızı hatırladım bu gün. Bu arzunun aslında evrimsel bir temeli olduğuna, kalıtım yolu ile nesilden nesle taşındığına, Afrika’ya kar yağsa oradaki gençlerin de aynısını yapacağına filan inanıyorum artık.

Bu arada New Orleans’ın en büyük haber portalındaki kar yağışı ile ilgili habere gelen yorumlardan bazıları da şöyle idi:

Well THAT’S a WTF moment to awaken to in the morning.

Nagin (belediye başkanı olan abimiz) wants chocolate snow. White snow is racist.

Just saw a chocolate SNOWNMAN in front of city hall! Very kool!

Stacy Head:”Looks like a White Christmas”.

Ray Nagin:”This race baiting needs to stop”.

Black President

Indian Governor

Vietnamese Congressman

Snow in New Orleans

…what a wonderful world.

Bu da enteresan bir gözlem, araştırdım, gerçekten doğru:

Snow is a bad omen

Snowed in New Orleans: Andrew

Snowed in New Orleans: Ivan

Snowed in New Orleans: Katrina