Photo Essay çalışmalarının oldum olası hastası olmuşumdur. Fotoğraf ile düz yazının birleştiği yerde fotoğrafın gösteremediğini yazı ile göstermek, yazının açıklayamadığını fotoğraf ile anlatmak çok güçlü bir karışım halini alıyor bence. Henüz az önceki cümlelerle ifade edilebilecek seviyede bir tane çıkmış olmamasına karşın arşivlerde benim de keyif alarak hazırladığım fotoğraflı düz yazılarım var:

Bu gün sizi şu ana dek okuduğum en güçlü photo essay’lerden birisi ile tanıştırmak istedim: Days with my Father (sitenin navigasyonu biraz fena, bir de ne yazık ki İngilizce dışında bir dile çevrilmemiş).

Phillip Toledano’nun elinden çıkma bu çalışma kısa süreli hafızası olmayan dolayısıyla her 15-20 dakikada bir her şeye yeniden başlayan yaşlı babasının ölümünden önceki günlerinin küçük bir belgeseli. Çok kişisel bir çalışma, fakat Toledano’nun eseri herkesin içinden bir şeyler çıkarabileceği kadar herkese ait ayrıntılar ile dolu. Bir çoğunuzun hali hazırda okumuş olma ihtimali var, fakat eğer şu ana kadar rastlamadı ya da okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim, 15-20 dakikanızı alacak.


© Phillip Toledano, Days with my Father

Babasının yazdığı notlardan birisi (Phillip bu not için “Bu babamla ilgili her şeyi özetliyor” demiş fotoğrafın sol tarafında, not defterinde ise “hayatımın geri kalanı ile ne başarabileceğime dair ciddi şekilde düşünmek istiyorum” yazıyor):


© Phillip Toledano, Days with my Father

Farklı şeyleri anlatıyor olsa da benzer bir fotoğrafımız da çıktı Phillip Toledano ile (benimki de burada, üstten dördüncü):


© Phillip Toledano, Days with my Father